Wat is Excel?
U zult vast wel eens gehoord hebben van Excel, maar wat voor programma is het nu eindelijk, en wat kun je er nu zoal mee doen? Is het een moeilijk programma? Zijn er cursussen voor? Ik ga in dit artikel geven op al de bovenstaande vragen, maar laten we beginnen bij het begin. Dit doek ik aan de hand van een beetje geschiedenis.
Een kleine geschiedenis van Excel.
De eerste versie van Excel is uitgekomen in 1985, maar niet voor de pc, maar voor de Macintosh. De grootste concurrent in die dagen was het programma Lotus 123, het tot dan toe meest gebruikte spreadsheet programma ter wereld.
In 1987 verscheen het besturingssysteem Windows, en ook de eerste versie van Excel voor Windows werd toen uitgebracht. Excel werd toen meer gebruikt, maar Lotus 123 was nog steeds de grootste speler.
Dit veranderde toen in 1992 Windows 3.1 werd uitgebracht. Deze Windows was een groot succes, en door dit succes werd Excel het meest gebruikte spreadsheet programma ter wereld, en dat is het tot de dag van vandaag nog steeds zo. Dat Excel ook dat jaar deel ging uitmaken van het bekende pakket Office, speelde natuurlijk ook een rol in de populariteit.
Elke paar jaar met het verschijnen van een nieuwe versie van het Microsoft Office pakket verschijnt er dan ook vanzelfsprekend een nieuwe versie van Excel.
Maar wat is nu Excel?
Excel is een zogenaamd spreadsheet programma? Een wat, hoor ik u zeggen. Excel is een rekenprogramma. Wanneer je een nieuw Excel bestand opent, zie je enkel een groot veld met alleen maar cellen, die allemaal een nummer hebben, A1, A2, A3 enzovoort. Met deze cellen kun je dan allerlei berekeningen uitvoeren. Een klein simpel voorbeeld. In de cel A1 zet je het cijfer 3, en in cel A2 zet je het getal 6. Wanneer je nu in cel A3 zet dat A1 en A2 bij elkaar moeten worden opgeteld, zal er dan automatisch het getal 9 komen te staan. Wanneer je dan vervolgens de inhoud van A1 en A2 aanpast naar respectievelijk 5 en 2, zal in cel A3 automatisch het getal 7 worden getoond. Dit is een heel simpel voorbeeld, maar het is mogelijk om met Excel ontzettend complexe berekeningen uit te voeren. Deze berekeningen kun je dan vervolgens visualiseren door middel van grafieken.
Wat kun je zoal doen met Excel?
De mogelijkheden zijn eindeloos, wat denk je bijvoorbeeld van het beheren van je huishoudgeld, of het beheren van de voetbalpool. Ook het uitrekenen van de hypotheek is geen enkel probleem in Excel. En wat te denken van het doen van de boekhouding in Excel, het kan allemaal. Je kan zelfs een Excel cursus volgen. Of een Power Bi cursus.
Is Excel een moeilijk programma, zijn er cursussen voor?
Excel kan, zeker voor een beginner, overweldigend overkomen. Je ziet alleen een hoop cellen, die leeg zijn. Waar moet je nu beginnen? Er zijn tal van cursussen beschikbaar voor zowel beginners, als voor gevorderden die experts willen worden. Een Excel cursus in Amsterdam, geen probleem, of in Maastricht, ook geen probleem. Cursussen Excel worden door het hele land gegeven. Voor beginners is het zeker aan te raden om een cursus te volgen, die helpt met de eerste stappen in Excel. Je kunt dan stap voor stap je kennis uitbreiden. Je kunt er ook voor kiezen om een cursus Microsoft office 365 te gaan doen, zodat je behalve kennis van Excel, ook kennis kunt op doen van Word, PowerPoint en alle andere onderdelen van het Office pakket. Voor de managers is een Power BI cursus tegenwoordig ook bijna onmisbaar. Succes met Excel!