Wat is aanrijdbeveiliging?

Aanrijdbeveiliging is een verzamelterm voor allerlei soorten obstakels die zijn ontworpen om de impact van een voertuig op te vangen, zodat hetgeen wat erachter ligt wordt beschermd. Er zijn verschillende systemen en constructies op bedrijfsterreinen die moeten worden beschermd tegen mogelijke aanrijdingen door voertuigen. Er zijn verschillende soorten aanrijdbeveiliging, zoals vangrails, betonnen blokken, geleiderails en andere obstakels die vaak langs de kant van de weg te zien zijn. Welke vorm van aanrijdbeveiliging nodig is, hangt af van de situatie. Hieronder kun je meer lezen over de verschillende soorten aanrijdbeveiliging en wanneer ze moeten worden gebruikt.

De bescherming van kolommen

Een speciale soort van aanrijdbeveiliging is kolombescherming. Zoals het woord al doet vermoeden, is kolombescherming bedoeld om kolommen van gebouwen en constructies te beschermen bij aanrijding. Je kunt hierbij denken aan pilaren in parkeergarages bijvoorbeeld. Deze pilaren hebben een heel belangrijke functie, namelijk het gebouw omhoog houden, dus deze mogen absoluut niet beschadigen. Deze kolommen moeten dus worden beschermd door speciale aanrijdbeveiliging, zodat deze obstakels de impact opvangen en de kolommen ongedeerd blijven. Kolombescherming komt meestal in de vorm stalen palen, buizen of balken die rondom de kolom worden geplaatst. Deze barrière kan de impact van een aanrijding absorberen, waardoor schade wordt verminderd.

De bescherming langs wegen

Vangrails zijn een veelvoorkomende vorm van aanrijdbeveiliging langs wegen. Ze zijn ook van cruciaal belang op industrieterreinen, waar verkeer veilig moet worden geleid en verschillende weggebruikers van elkaar gescheiden moeten worden. Vangrails bestaan uit horizontale balken die parallel aan de weg zijn geplaatst en worden ondersteund door stalen palen. Hun ontwerp is gericht op het opvangen en omleiden van de impact van een aanrijding, waardoor de schade aan het voertuig wordt beperkt. Kabelbarrières zijn een alternatieve vorm van aanrijdbeveiliging die dezelfde functie vervullen als vangrails. In plaats van horizontale balken bestaan kabelbarrières uit sterk staaldraad. Ze zijn ontworpen om voertuigen te stoppen die van de weg af zijn geraakt en om ze te beschermen tegen obstakels zoals bomen of andere voertuigen. Kabelbarrières zijn effectief bij lagere snelheden en lichtere voertuigen, zoals die in een parkeergarage.

De bescherming in bochten

Vangrails zijn vaak te vinden in bochten, maar het kan ook voorkomen dat er geleiderails zijn geplaatst. Geleiderails zijn een vorm van aanrijdbeveiliging die worden gebruikt om voertuigen op de juiste baan te houden en te voorkomen dat ze van de weg af raken. Ze kunnen ook worden gebruikt om de afzonderlijke rijstroken te scheiden of te markeren bij in- en uitgangen. Net als vangrails zijn geleiderails ontworpen om de impact van een voertuig op te vangen, dus vallen ze onder de categorie aanrijdbeveiliging.

Het belang van fundering

De fundering is een cruciaal onderdeel van aanrijdbeveiliging, omdat het de stabiliteit en stevigheid van het obstakel bepaalt. Bij een aanrijding kan het obstakel immers onder grote druk komen te staan, dus de fundering moet krachtig genoeg zijn om het obstakel op zijn plaats te houden. Het is daarom van groot belang om een goede fundering te leggen voordat de aanrijdbeveiliging wordt geïnstalleerd.