Wanneer heb je juridisch advies nodig?

Zit je in een echtscheiding en heb je hier hulp bij nodig? Heb je problemen met een schadevergoeding en krijg je je vergoeding maar niet? Of heb je problemen omtrent een ontslag, erfenis, een conflict met de buren of een ander juridisch probleem? Dan is het handig om te weten waar je precies recht op hebt. Daar heb je gelukkig juridische dienstverlening voor. Deze adviseurs geven je juridisch advies, maar ze kunnen je bijvoorbeeld ook helpen bij het voeren van een rechtszaak. Ook als ondernemer kan juridische dienstverlening heel handig zijn. Heb je bijvoorbeeld facturen uitstaan die je debiteuren maar niet betalen? Dan kunnen juridische incassobureaus je helpen met de incasso, zodat deze sneller wordt betaald. Juridische conflicten kunnen een hoop geld kosten, maar je kunt je hier ook preventief voor verzekeren. Lees verder voor meer informatie over juridisch advies.

Juridische dienstverlening

Wat houdt juridische dienstverlening nou precies in? Als je een juridisch probleem hebt en dus rechtzoekend bent, dan kun je een juridische adviseur inschakelen om jouw probleem op te lossen. Deze adviseur geeft dan juridisch advies. Problemen kunnen variëren van een schadevergoeding, een ontslag, een erfenis, of het bijstaan bij of het regelen van een echtscheiding. Juridische adviseurs kunnen ook helpen bij het opstellen van overeenkomsten. Eigenlijk alle problemen met een juridisch aspect, vallen onder de juridische dienstverlening. Als een juridische adviseur rechtshulp aanbiedt, dan wordt er vaak gesproken van een mediator of jurist.

Ook de term rechtshulp wordt vaak gebruikt. Een rechtshulp geeft (zoals de naam al verklapt) hulp bij het recht. Deze rechtshulp kan uit juridische advies en bemiddeling bestaan, maar ook het procederen (het voeren) van een rechtszaak. Welke vorm van rechtshulp het meest passend is, hangt af van het soort conflict waar je hulp bij nodig hebt.

Rechtsbijstand

Wat is een rechtsbijstand? Een rechtsbijstand is een verzekering die zekerheid biedt voor een vast maandelijks bedrag. Met een rechtsbijstandverzekering ben je van juridische bijstand verzekerd bij een geschil, in de vorm van bijstand of advies. Je kunt deze verzekering afsluiten als je hulp en advies nodig hebt bij vraagstukken met juridische geschillen. De adviseur weet welke rechten je hebt en wat je plichten zijn, waardoor hij je goed kunt helpen. Een juridisch conflict kan grote financiële gevolgen hebben, dus daarom is het fijn om je uit voorzorg voor juridische hulp te verzekeren. Met een rechtsbijstandverzekering geef je een geschil uit handen en zijn ook nog eens de (meeste) juridische kosten gedekt.

Incasso

Heb je zelf financiële vorderingen uitstaan, maar worden deze maar niet vrijwillig door de debiteuren betaald? Dan kun je hier een juridisch incassobureau voor inschakelen. Incasso juristen die bij zo’n bureau werkzaam zijn, kunnen meer druk middelen inzetten dan deurwaarders of normale incassobureaus. Deze juristen kunnen ook incassoprocedures voor je opstellen. Na het buitengerechtelijke incassotraject kunnen de juristen bijvoorbeeld direct beslag laten leggen, zodat je vordering veiliggesteld wordt. Ook kunnen ze de debiteur laten dagvaarden en ze kunnen het faillissement van de debiteur aanvragen. Door het maximaal opvoeren van de druk op de debiteur, kunnen de incasso juristen jouw openstaande vorderingen veel effectiever incasseren. Zo worden je facturen sneller betaald. Nog een voordeel van een juridisch incassobureau is dat je geen advocaat nodig hebt, wat je een hoop kosten bespaart.