Tips: schrijf je sollicitatiebrief zo

Als je zonder werk zit, wil je daar graag verandering in brengen, want een baan is nodig om in het onderhoud te voorzien. Moet je een baan zoeken, dan kom je er niet onderuit om ook sollicitatiebrieven te schrijven. Met je sollicitatiebrief kan je reageren op een vacature, maar het is ook mogelijk om een open sollicitatie doen. Een goede sollicitatiebrief kan ervoor zorgen dat je wordt aangenomen, terwijl een slechte sollicitatiebrief de deur meteen dichtgooit. Daarom is het goed om de nodige zorg te besteden aan het schrijven van een sollicitatiebrief. Bij het schrijven van een sollicitatiebrief moet je erop letten dat het is opgebouwd uit een inleiding, kern en slot. In dit artikel krijg je enkele tips die je kunnen helpen om een goede sollicitatiebrief te schrijven.

Verwoord je motivatie en ambitie duidelijk

Laat geen twijfels bestaan over je motivatie om bij het bedrijf emplooi te vinden, vermeldt daarom meteen in de inleiding waarom je bij het bedrijf in kwestie solliciteert. Om dat te kunnen doen, moet jij je inlezen in de bezigheden van het bedrijf waarnaar je solliciteert. Reageer je op een vacature, zorg er dan voor dat je motivatie erop aansluit. Ook als je aanklopt bij een uitzendbureau, moet er uit de formulering geen twijfel bestaan over jouw motivatie om aan de slag te gaan. Geen enkel bedrijf zit namelijk te springen om iemand zonder motivatie aan te trekken. Behalve dat je als werkzoekende de juiste motivatie moet hebben, is het ook handig om jouw ambitie van meet af aan kenbaar te maken. Werkgevers vinden het fijn om gemotiveerde en ook nog ambitieuze werknemers te hebben.

Noem relevante referenties

Zorg ervoor dat je niet verwijst naar opgedane ervaringen die geen verband houden met de vacature waar je op reflecteert. Wil je serieus genomen worden, dan is het nodig dat je duidelijk maakt waarom de werkgever jou boven andere kandidaten moet kiezen. Door reeds in de sollicitatiebrief te vermelden welke relevante opleidingen je hebt genoten, kan je de interesse van de recruiter wekken, waardoor je eerder opgeroepen wordt voor een gesprek. Vooral als je naast de opleiding ook nog relevante werkervaring hebt, kan dat een streepje voor op de overige kandidaten opleveren. Heb je bij een toonaangevend bedrijf in de branche gewerkt, schroom er dan niet voor dat erbij te vermelden. Ook relevante werkervaring die je als stagiair hebt opgedaan, is het vermelden waard, evenals vaardigheden die je daarbij hebt geleerd.

Kort en bondig, zonder spelfouten

Vermijd het om een langdradige sollicitatiebrief te schrijven. Door te schrijven met veel omhaal van woorden kan je getypeerd worden al seen omslachtig mens, hetgeen zeker geen compliment is. Zorg ervoor dat je net genoeg informatie geeft om de recruiter te prikkelen om meer over je te weten te komen. Om dat te bereiken kan je volstaan met één A4-tje aan relevante informatie. Wil je een goede indruk maken op de recruiter, dan moet je ervoor zorgen dat jouw sollicitatiebrief vrij is van spelfouten. Ga niet overhaast te werk, maar lees de brief dan ook een paar keer over en als het even kan, laat een ander het ook controleren op spelfouten, voordat je het uiteindelijk verzendt.